Vacatures Contact

Asbest leek in het verleden een ideaal bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast en bestand tegen zuren en warmte. Verder isoleert het en was het goedkoop. Verkoop, gebruik en bewerking door zagen, boren, schuren of slopen van asbest is sinds 1993 verboden.

Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels. Losgekomen asbestvezels kunnen long- en darmkanker veroorzaken, maar alleen bij mensen die deze vezels hebben ingeademd. De ziekte ontstaat pas jaren nadat iemand asbest heeft ingeademd. Hoe lang en hoe vaak iemand is blootgesteld aan de vezels bepaalt mede hoe hoog het risico is. Zo is bij eenmalige blootstelling het risico op asbest gerelateerde ziekten statistisch gezien klein.  

Waar moet u rekening mee houden?

Gaat u klussen in een woning die gebouwd is voor 1994? Vraag dan altijd eerst advies aan Vecht en Omstreken. Verwijder nooit zomaar zelf asbest! Ook geen vloerzeil of golfplaat. Neem altijd contact op met ons voordat u de asbesttoepassing wilt (laten) verwijderen. Nooit asbest verzagen, schuren of breken, dat is zelfs strafbaar. Boor geen gaten in asbest, want ook dat is strafbaar.

Twijfelt u of een materiaal asbesthoudend is? Vraag dan advies aan ons. Heeft u een oud huishoudelijk apparaat in huis? Zoek contact met de fabrikant en vraag of er asbest in verwerkt is.