Vacatures Contact

Hoe kan ik mijn cv-ketel bijvullen?

Als de waterdruk van de verwarmingsinstallatie onder de 1,2 bar komt, moet er water bijgevuld worden. Hieronder leest u hoe u dat doet of kijk hier een filmpje.

Om water bij te vullen heeft u een vulslang en een emmer nodig.

  • Stap 1: druk bepalen Kijk eerst op de manometer (drukmeter) van de ketel. Bij sommige moderne ketels kunt u de druk aflezen op het digitale display. Is de druk lager dan 1,2 bar? Dan moet u uw CV-ketel bijvullen.
  • Stap 2: ketel uitschakelen Zet de thermostaat op de laagste stand. Heeft u een ketel met manometer? Haal dan de stekker uit het stopcontact. Ketels met een digitaal display schakelt u uit met de aan-uitknop. Laat de ketel ongeveer een half uur afkoelen voordat u gaat bijvullen. U gaat de ketel bijvullen met koud water, en als koud water in een te hete ketel stroomt, kan de binnenkant barsten.
  • Stap 3: sluit de vulslang aan op de kraan. Heeft u een digitaal display? Zet de display dan weer aan om de druk af te kunnen lezen. Bij een ketel met manometer laat u de stekker uit het stopcontact. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Houd een emmer onder het uiteinde van de slang en open de kraan. Laat het water tot de rand van de slang komen voordat u hem op de cv-installatie aansluit. Zo zit er bijna geen lucht in de slang en kan er dus ook bijna geen lucht in de cv-installatie komen. Doe de waterkraan dicht.
  • Stap 4: vulslang op de vulkraan aansluiten. Gaat u uw cv-ketel bijvullen? Zoek dan uw vulkraan. De vulkraan zit meestal bij de ketel. Draai de dop van de vulkraan zonder de vulkraan te openen. Sluit de vulslang goed vast aan op de vulkraan van de cv-installatie.
  • Stap 5: water bijvullen cv-ketel. Nu gaat u uw verwarmingsketel bijvullen. Open de waterkraan en draai daarna pas de vulkraan van de cv-installatie open. Na een kwartslag is de vulkraan helemaal open. Als de druk bijna op 2 bar staat (minimaal 1,5 bar), sluit u eerst de vulkraan en daarna de waterkraan. Koppel de slang af en laat het water dat nog in de slang zit in een emmer lopen. Let op dat u eerst de vulslang los haalt van de vulkraan. Hang het uiteinde in de emmer. Door het vacuüm zal er niet veel water uit de slang komen. Haal vervolgens de vulslang los van de waterkraan. Het water uit de vulslang zal nu in de emmer leeglopen.
  • Stap 6: cv-ketel weer aanzetten. Doe de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact als u een ketel met manometer heeft. Zet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand. Vergeet niet de radiatoren te ontluchten, dit is na iedere vulronde nodig.