Vacatures Contact

Hoe zorg ik voor een betere luchtkwaliteit in huis?

Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone lucht het huis binnenkomt. Zo kunt u gezondheidsproblemen voorkomen. Ook blijft uw huis op deze manier in een betere staat, omdat het minder vochtig is.

Continu ventileren
Als u continu ventileert, krijgen vocht, schimmels en huisstofmijt minder kans. Uiteraard hoeft u niet 24 uur per dag uw ramen helemaal open te zetten, er zijn andere manieren om goed te ventileren. Laat bijvoorbeeld de ventilatieroosters altijd open. Heeft u geen roosters? Houd dan altijd een (klap)raam op een kiertje, uiteraard voorzien van een anti-inbraakstang of een speciaal slot. Beschikt u over een mechanisch ventilatiesysteem? Zorg dan dat deze altijd aan staat.

Hoe ontstaat ongezonde lucht in uw woning?
Vocht komt vrij bij activiteiten als koken, douchen en afwassen. Daarnaast vervuilen we het binnenmilieu door transpireren, uitademen van kooldioxide, klussen in huis (zoals verven, lijmen) en roken. Maar ook een slecht functionerende geiser of een geiser zonder rookgasafvoer kan de oorzaak zijn van een ongezonde atmosfeer. Ook kunnen chemische stoffen, zoals weekmakers en radon, vrijkomen uit bouwmaterialen en installaties.

Kenmerken van een vochtig huis
In een vochtig huis hangt een bedompte lucht. Ruiten blijven lang beslagen, zeker bij enkel glas. Op de muren ontstaan vocht- en schimmelplekken en behang laat los. Vaak bladdert ook de verf af. Kortom: een vochtige woning is geen prettige woning. Wilt u weten hoe vochtig uw huis is? Doe een test met een hygrometer. Ligt de luchtvochtigheid in uw huis boven de 80%? Dan is uw huis te vochtig. 60% tot 70% is ideaal.

Energiebesparing
Het klinkt tegenstrijdig: ventileer uw huis 24 uur per dag en verbruik tegelijkertijd minder energie. Toch is het juist, want door te ventileren voert u vocht af. En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Als u goed ventileert, gebruikt u dus minder energie en dat scheelt in uw portemonnee.

Onderhoud
Vuile roosters laten de lucht minder goed door. Maak de ventilatieroosters elk jaar schoon met een stofzuiger. Dat geldt ook voor de ventielen in de luchtafvoeren van keuken, wc en badkamer. Doe dit in een nieuwe woning vaker, omdat die in het begin relatief stoffig zijn. Vergeet ook de roosters in de buitengevel niet, zij zorgen voor droge kruipruimtes en spouwmuren.

Lees hier meer tips voor gezond wonen van de GGD