Overlast

Waarschijnlijk heeft u er wel eens mee te maken: (leef)geluiden van uw buren en/of andere omwonenden. We wonen nu eenmaal dicht op elkaar. De kunst van het prettig samen leven is rekening houden met elkaar. Hier vindt u tips van buurtbemiddelingsorganisaties. Ervaart u ernstige, herhaaldelijke overlast? Dan volgt u dit stappenplan.

Stap

1

Ga in gesprek

We verwachten dat u eerst zelf naar een oplossing zoekt. Het kan zijn dat uw buren zich niet van de overlast bewust zijn. Met een goed gesprek kunt u een heleboel ergernis oplossen.

Wilt u graag in gesprek met uw buren? Maar weet u niet waar u moet beginnen? We hebben een aantal adviezen voor u:

  • Maak een afspraak en neem de tijd.
  • Kom met duidelijke voorbeelden van de overlast die u ervaart.
  • Denk zelf alvast na over een oplossingen en bespreek deze.
  • Blijf rustig en maak duidelijke afspraken met elkaar.

Stap

2

Buurtbemiddeling inschakelen

Komt u er zelf niet uit met uw buren? Dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Deze professionals helpen u bij het voeren van lastige gesprekken met uw buren. Samen probeert u tot een oplossing te komen.

Stap

3

Melding maken

Heeft u bovenstaande stappen uitgevoerd en is er nog steeds overlast? Houd dan bij wanneer en in welke mate u overlast ervaart. Zo bouwt u een dossier op, wat ons kan helpen om in te grijpen. 

Wij behandelen alleen schriftelijke meldingen van overlast. Mondelinge of anonieme meldingen behandelen we niet. Daarop is één uitzondering: zeer ernstige overlast die veroorzaakt wordt door iemand die mogelijk geweld gebruikt. 

U geeft de overlast aan ons door via het huurdersportaal. Daarin kunt u stap voor stap het proces volgen. 

Inloggen huurdersportaal
Melden overlast pdf