Overlast

Waarschijnlijk heeft u er wel eens mee te maken: (leef)geluiden van uw buren en/of andere omwonenden. We wonen nu eenmaal dicht op elkaar. De kunst van het prettig samen leven is rekening houden met elkaar. Kijk hier voor tips van buurtbemiddelingsorganisaties in Nederland

Ervaart u ernstige, herhaaldelijke overlast? Dan volgt u dit stappenplan.

 • 1

  Ga in gesprek

  We verwachten dat u eerst zelf naar een oplossing zoekt. Onze ervaring is dat wanneer u samen tot een oplossing komt, dit (op termijn) veel meer effect heeft dan wanneer wij voor u met een oplossing komen. De kans is kleiner dat het conflict zich weer voordoet.

  Het kan zijn dat uw buren zich niet van de overlast bewust zijn. Met een goed gesprek kunt u een heleboel ergernis oplossen.

  Wilt u graag in gesprek met uw buren? Maar weet u niet waar u moet beginnen? We hebben een aantal adviezen voor u:

  • Maak een afspraak en neem de tijd.
  • Kom met duidelijke voorbeelden van de overlast die u ervaart.
  • Denk zelf alvast na over een oplossingen en bespreek deze.
  • Blijf rustig en maak duidelijke afspraken met elkaar.
 • 2

  Buurtbemiddeling inschakelen

  Dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Deze professionals helpen u bij het voeren van lastige gesprekken met buren. Samen probeert u tot een oplossing te komen.

 • 3

  Melding maken

  Houd bij wanneer u de overlast ervaart en in welke mate. Zo bouwt u een dossier op, wat ons kan helpen om in te grijpen. 

  Wij behandelen alleen schriftelijke meldingen van overlast. Alleen met schriftelijk bewijs kunnen we iets aan overlast doen. Mondelinge of anonieme meldingen behandelen we niet. Daarop is één uitzondering: zeer ernstige overlast die veroorzaakt wordt door iemand die mogelijk geweld gebruikt. Alleen dan mag de klacht mondeling of anoniem gemeld worden.

  U kunt de overlast aan ons doorgeven via het online formulier: