Vacatures Contact
over ons Nieuws Laatste nieuws

Toename aantal daklozen

Leestijd: 1 min

Woningcorporaties ervaren een toename van het aantal daklozen. Door het tekort aan woningen kunnen corporaties ondanks grotere inspanningen de toestroom niet bijbenen. De hulp aan spoedzoekers, soms zelfs met kinderen, dreigt tekort te schieten.

Geen woningen voor spoedzoekers

Dit blijkt uit onderzoek van Aedes onder 140 woningcorporaties. Woningcorporaties zien dat er ‘concurrentie’ ontstaat tussen verschillende urgente groepen woningzoekenden, vooral in de grote steden.

Onder de grotere groep daklozen valt het op dat steeds meer mensen dakloos raken door een scheiding of geldgebrek. Deze spoedzoekers beginnen bij vrienden of familie op de bank, maar kloppen uiteindelijk aan bij de maatschappelijke opvang. Zij  lopen tegen beleidsregels aan, zoals wachtlijsten, de kostendelersnorm voor de bijstand en het niet altijd kunnen inschrijven in het basisregister personen (BRP). Voor deze spoedzoekers kunnen tijdelijke flexwoningen een oplossing bieden. De woningcorporaties willen deze graag bouwen. Maar locaties voor flexwoningen worden door gemeenten onvoldoende beschikbaar gesteld.

Lees hier de factsheet van Aedes