Vacatures Contact
over ons Nieuws Laatste nieuws

Stichtse Vecht houdt speciale conferentie over tekort sociale huurwoningen

Leestijd: 2 min

Kan de eigen jeugd later wel in de eigen omgeving blijven wonen? Het is één van de vragen die op tafel liggen, nu de wachttijd voor een sociale huurwoning in Stichtse Vecht gestegen is naar gemiddeld ruim elf jaar.

De gemeenteraad houdt vanavond een speciale conferentie over het nijpende gebrek aan sociale huurwoningen. Want er moet wat gebeuren, is de gedachte. In vier jaar is de gemiddelde wachttijd gegroeid van 7,9 naar 11,4 jaar, waarmee Stichtse Vecht in de top staat in de regio Utrecht.

Manager Reijnder Jan Spits van Portaal Utrecht riep in deze krant de gemeente een paar maanden geleden op tot actie. De gemeente zorgt te weinig voor plekken waarop corporaties betaalbare woningen kunnen bouwen, zei hij bezorgd.

Spits noemde de lange wachttijd onacceptabel. De gemeenteraad pakt de handschoen op met de speciale conferentie over het thema.

Eén van de hete hangijzers is waar te bouwen. Het gemeentebestuur wil niet buiten de grenzen van de huidige bebouwde kom bouwen, zodat het landschap buiten de dorpen open blijft. Dat is een verstandige keuze, zegt Steven de Clercq. Hij is actief in de Vechtplassencommissie, die het huidige landschap wil behouden. ,,Bouwen in weilanden betekent een groot risico op bodemdaling, zoals in Kockengen. Zoek naar locaties binnen de rode contouren die vernieuwd moeten worden.''

Die plekken zijn er, zegt Cees van den Oosten. Hij is oud-Eerste Kamerlid en nu voorzitter van de Ondernemers Vereniging Stichtse Vecht (OVSV). ,,Het Kwadrant in Maarssenbroek bijvoorbeeld. De procedures lopen al jaren.''

Hij pleit voor snel meer woningbouw, want ook ondernemers hebben er last van. Het kost ze steeds meer moeite om aan personeel te komen, omdat er zo weinig huizen in de omgeving beschikbaar zijn.

Directeur-bestuurder Mark Drost van Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken becijfert dat tot en met 2025 300 tot 600 extra sociale huurwoningen nodig zijn in Stichtse Vecht. ,,Kleine plukjes woningbouw is niet genoeg.'' Als je niet in het groen wilt bouwen, is er wel lef nodig", vindt Drost. ,,Bouw de hoogte in, zodat het aansluit bij het karakter van de omgeving. Het is wel belangrijk om op een duurzame en leefbare manier te bouwen, want dit is een vraagstuk voor zowel de korte als lange termijn.''

Tekst door Mathijs Steinberger (AD)