Vacatures Contact
over ons Nieuws Laatste nieuws

Spelregels veranderen per 1 juli 2019

Leestijd: 2 min

In de huisvestingsverordening van regio Utrecht staan de spelregels voor de verdeling van sociale huurwoningen. Wat betekent het voor uw inschrijving als deze spelregels wijzigen? Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor u op een rij.

Behoud inschrijfduur

Stel, u vindt een woning via WoningNet, maar u twijfelt of dit de woning is waarvoor u uw inschrijfduur wilt opgeven. Voor veel woningzoekenden een reden om de aanbieding te weigeren en verder te zoeken. Daarom verandert dit. Vanaf 1 juli krijgt u 75% van uw inschrijfduur terug als u een woning heeft gevonden. Om van deze regeling gebruik te maken schrijft u zich binnen een jaar opnieuw in en betaalt u de inschrijfkosten van WoningNet.

De gemeenten en woningcorporaties hopen dat mensen door deze regeling eerder en vaker verhuizen. Zo komen er ook meer woningen vrij voor starters.

Overgangsregeling

Behoud inschrijfduur gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2019. Hebt u tussen 1 januari en 1 juli een woning geaccepteerd en u daarna opnieuw ingeschreven, dan hoeft u niets te doen. U krijgt automatisch 75% van uw oude inschrijfduur terug. Woningzoekenden die zich nog niet opnieuw hebben ingeschreven krijgen persoonlijk bericht. Bent u vóór 1 januari 2019 uitgeschreven, dan kunt u helaas geen aanspraak maken op behoud van uw inschrijfduur.

Van Groot naar Beter

Wordt uw woning te groot en wilt u kleiner gaan wonen? Dan krijgt u voorrang. Deze regeling bestond al in een paar gemeenten, maar gaat nu voor de hele regio gelden. Ook worden de voorwaarden eenvoudiger. Huurt u nu een sociale huurwoning van een woningcorporatie met minimaal vier kamers, dan krijgt u voorrang op woningen met maximaal drie kamers. Het maakt niet uit hoe oud u bent. Zo woont u in een huis dat beter bij uw situatie past en komt er een grote woning vrij voor een gezin. Zorgt dat u in uw profiel uw huidige woonsituatie goed hebt ingevuld.

Loting

Bent u een starter? Om uw kansen op een woning te vergroten worden er meer woningen verloot.  Vanaf 1 juli wordt in alle gemeenten in de regio Utrecht maximaal 20% van het totale woningaanbod verloot.

Meer informatie

Deze wijziging geldt voor de zestien gemeenten in de regio Utrecht. Voor Loosdrecht zijn de bestaande regels ongewijzigd. Wilt u daar meer over weten? Op WoningNet.nl regio Gooi en Vechtstreek leest u meer. Ook hier vindt u meer informatie.