Vacatures Contact
over ons Nieuws Laatste nieuws

Dakgotenservice evaluatie

Leestijd: 3 min

Sinds kort bieden we onze huurders de mogelijkheid een dakgotenservice af te sluiten. Daarmee worden uw dakgoten één keer per jaar geveegd. Dit wordt gedaan door schoonmaakbedrijf Klarenbeek. Eigenaar Martin Klarenbeek vertelt over zijn bevindingen.

Dakgotenonderhoud voorkomt ellende

Maar liefst 380 huurders uit Stichtse Vecht meldden zich aan voor de dakgotenservice. Alle huurders in Loosdrecht namen al deel. “Het schoonmaken van de dakgoten hadden we ingepland nadat de meeste bladeren van de bomen vielen. Op dit moment zijn we in Loosdrecht bezig en zijn alle overige adressen gedaan.”

Toch komen er meldingen binnen van huurders die de indruk hebben dat hun dakgoten niet schoongemaakt zijn. Hoe kan dat? “We hebben gezien dat de meeste dakgoten jarenlang niet geveegd zijn. Het is een grote smeerboel. Op het moment dat we ergens een dakgoot hebben schoongemaakt en bij de buren niet, kan het zijn dat de troep van de buren alsnog naar de schone dakgoot opschuift. Daarnaast is er de afgelopen tijd sprake van veel wind en storm. Dakgoten zitten dan relatief snel weer vol met troep.” Eén keer per jaar schoonmaken is in principe voldoende om verstoppingen te voorkomen. Het zou natuurlijk fijn zijn als iedereen zijn dakgoten schoonhoudt.

Eigen verantwoordelijkheid

In een aantal gevallen hebben de schoonmakers aan huurders - die niet deelnemen aan de dakgotenservice - gemeld dat hun dakgoten erg vies zijn. Een veel voorkomende reactie daarop is dat de dakgoot eigendom is van de verhuurder en de huurder zich hiervoor dus niet verantwoordelijk voelt. We willen alle huurders er daarom nogmaals op wijzen dat het schoonhouden van de dakgoot een (wettelijke) onderhoudsverplichting van de huurder is. Dat betekent ook dat gevolgschade door achterstallig onderhoud voor rekening van de huurder komt.

Hoge kosten

Ontstaat er een lekkage of waterschade door een verstopte dakgoot en heeft u deze niet tijdig laten schoonmaken? Dan zijn de kosten dus voor u. “Normaal rekent een bedrijf voor het schoonmaken van de dakgoot zo’n € 100. Dat ligt vooral aan de voorrijkosten. Dankzij de dakgotenservice kunnen we de schoonmaak op meerdere adressen combineren en gaan de kosten omlaag.”

Wat valt niet onder de dakgotenservice

“We kunnen alleen de goten schoonmaken waar we bij kunnen. Dakgoten zijn onbereikbaar als er geen achterom is of door overbegroeide tuinen. Aan dakgoten die onbereikbaar zijn, kunnen wij de schoonmaakwerkzaamheden niet uitvoeren. Onze medewerkers gaan niet met ladders door de woning, ook niet met goedkeuring van de bewoners.”

De dakgoten van een uitbouw, dakkapel of schuurtje vallen niet onder de dakgotenservice. Wanneer u deze ook graag gereinigd wilt hebben, kunt u dat rechtstreeks met de firma Klarenbeek regelen. Zij kunnen de extra werkzaamheden uitvoeren tegen een scherpe prijs, omdat zij ook voor ons de dakgotenservice uitvoeren.

Wat doen we volgende keer anders

“We werken met een planning en we wilden de bewoners vooraf informeren over onze komst. Met het grillige weer van de afgelopen tijd is dit niet werkbaar gebleken. Volgend jaar laten we een briefje achter. Net zoals bij de glazenwasser weet u dan dat we geweest zijn.”